Non-food op een dieptrekmachine

10 september 2021
-

De door Verpakkingsmanagement in 2017 geïnterviewde studenten over hun innovatieve FIBI-buffer verpakkingsmateriaal zijn niet bepaald stil blijven staan. FIBI-buffer is een biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal dat goederen
beschermt tegen schokken en stoten tijdens transport en opslag.

Waarom zie je bij de verzending van producten zoveel verpakkingsmateriaal, dat maar kortstondig, vaak eenmalig wordt gebruikt? "Kan dat niet veel duurzamer?" Ze besloten zich te richten op schokabsorberende buffermaterialen, waarvoor op dat moment vooral het beduidend minder duurzame PUR- en piepschuim werd toegepast.

Uniforme blokjes, gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal

dieptrekmachine
FIBI verpakkingsmateriaal geproduceerd op een dieptrekmachine.
Goede uitvorming dankzij SEALPAC’s Rapid Air Forming technologie.
Elke slag bevat 30 blokjes, die hermetisch worden geseald.

Volledig duurzaam product >> BASF levert de basisgrondstof genaamd Ecovio aan FIBI-buffer, zowel voor de folie, die wordt verwerkt op de dieptrekmachine, als voor de bufferende vulling, oftewel de blokjes. Om die te kunnen maken, wordt het granulaat van BASF, wat qua vorm wel iets weg heeft van maanzaadjes, door middel van stoom opgerekt tot kleine balletjes. In een volgende stap, waarbij wederom stoomtechnologie wordt toegepast, worden de balletjes in een mal versmolten en samengedrukt tot vierkante blokjes.

Dieptrekker / Dieptrekmachine
De blokjes worden verpakt op een SEALPAC RE25 dieptrekverpakkingsmachine. De daarop gebruikte onder- en bovenfolie is gemaakt van dezelfde grondstof als de blokjes. Deze wordt bij een Nederlandse converter tot rollen folie verwerkt. Het door BASF geleverde materiaal is 100% biologisch afbreekbaar (volgens de Europese composteringsnorm EN-13432), waardoor
FIBI buffer daadwerkelijk een volledig duurzaam product is. Dit betekent concreet, dat micro-organismen het materiaal in een zuurstofrijke en vochtige omgeving automatisch zullen afbreken, maar ook dat het industrieel gecomposteerd kan worden. De RE25 dieptrekverpakkingsmachine, die bij Veenpack in Roelofarendsveen is geïnstalleerd, is afkomstig van Ultrapak, als de distributeur van SEALPAC traysealers (of schalensluitmachines) en dieptrekkers in de Benelux.

dieptrekmachine
Verpakkingsvoorbeeld met FIBI-buffers
<< terug naar het nieuwsoverzicht
Website by 
Minturn
Top